Bedre selvværd
En blog om selvtillid

Hjælp dit barn til bedre selvværd

Mange børn og unge lider disse år under lavt selvværd. Det lave selvværd forårsages af mange af den præstationskultur som er i samfundet, hvor der er en konstant og evig kamp om at være god nok og slå til inden for en lang række områder. Overalt hvor vi færdes, både i den fysiske og digitale verden, bombarderes vi med reklamer, kampagner og fortællinger om det perfekte liv. Fortællinger om succesfulde personer, billeder af modeller samt film og tv som fortæller os hvordan vi være. For særligt de yngste, altså børnene, kan det være svært at abstrahere fra disse fortællinger, hvortil mange børn og unge ufrivilligt måler sig selv op mod disse personer. Som forældre kan du dog gøre meget for dit barn, når det kommer til bekæmpelse af lavt selvværd – herunder har vi samlet nogle få gode råd. 

Nå ind til kernen af det lave selvværd

Hvor det lave selvværd for nogle opstår på baggrund af mange forskellige ting, skyldes den lave selvværd for andre nogle få og meget specifikke ting. Som forældre er det derfor en god ide at prøve at forstå, hvad den lave selvværd skyldes, så i derigennem nemmere kan finde en måde at bekæmpe den. Skyldes den lave selvværd for eksempel overvægt, kan i støtte jeres barn i dets vægttab, mens i kan overveje at prøve lektiehjælp, hvis det lave selvværd skyldtes faglige udfordringer i hverdagen.

Tal med dit barn og oplys dem

Som voksne er vi oftest klogere end vores børn – heldigvis. Med alderen kommer en viden og erfaring som kan komme børnene til nytte, hvis vi vel og mærke tør åbne op for den, og tale om den med vores børn. I flere tilfælde vil det lave selvværd hos børn og unge skyldes et forkert syn og opfattelse af verden eller en given situation, hvor i som forældre bør være gode til at fortælle jeres børn hvad der er op og ned i en given sag, samt at ikke alt de ser på internettet og i fjernsynet er et udtryk for et norm. Vis dem at de udfordringer og tanker de døjer med er normale, og lær dem, at forestillingen om det “perfekte” menneske er et utopi.

Pak ikke børnene ind i vat

Selvom en af de vigtigste roller for forældre er at støtte deres børn, er det vigtigt som forældre at passe på med ikke at skade deres børn med ubetinget støtte. Nogle børn vil således have svært ved at tale om og give udtryk for deres lave selvværd, samt endnu svære ved at gøre noget ved det på egen hånd. Pas dog på med at pakke børnene ind i vat, og vær ikke bange for at tilbyde jeres hjælp, selvom jeres barn måske helst var fri for at tale om sine problemer. Vis jeres barn at i støtter ham/hende, og i klar til at bakke op om og hjælpe i det omfang det er muligt.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Leave A Comment