Bedre selvværd
En blog om selvtillid

Man kan blive opdraget til dårligt selvværd?

Det er svært at give et entydigt svar på, men der er elementer i ens opdragelse der gør, at man kan havne med stedvis lavt selvværd. Her tænker vi specifikt på de stunder i opdragelsen hvor forældrene ligger meget vægt på hvad andre tænker om en given situation, specielt hvis det er henledt på et negativt twist.

Et konkret eksempel fra den virkelige verden: Hvis vinduerne står åben og der bliver snakket om økonomi så bliver der tysset på børnene og opmærksomheden henledt på de åbne vinduer.

Kan køling forældrene ændre på dette? Det kan de helt sikkert, de lærer nemlig deres børn, at de ikke skal stille sig tilfredse med middelmådige mål og at de skal blive ved til målet er nået uanset hvad.

Spiller tøjet en rolle?

De spiller helt sikkert en stor rolle, også selvom det måske oftest skyldes dårlig økonomi i de enkelte familier og ikke en egent mangel på lyst til der er afgørende, men et faktum er at hvis børn på den ene eller den anden måde føler sig udenfor, så påvirker det selvværdet.

Så hvis alle pigerne til en fest kommer i flotte gallakjoler, og din familie kun har råd til billige cocktailerkjoler, så vil det uanset hvordan man prøver at påvirke barnet til at synes det er i orden, skabe mistillid og spild i barnet. Selvom vi som voksne gerne vil skille os lidt ud fra mængden, så har børn behov for at spejle sig i andre børn. Det kaldes spejlneuroner, og det gælder også fra barn til voksen.

Husk du bygger fundament imens de er små

Det er nok en af de vigtigste ting man som forældre skal være opmærksom på, det er nemlig næsten umuligt at rette op på de skader der er sket i fundamentet når først ungerne bliver større. Et godt fundament skal lærer ungerne, at de er alt og et, de skal have mulighed for at læsse af og forbinde med deres forældre. Der skal være plads til leg, og så skal der være plads til at kvaje sig uden man bliver tysset på.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Leave A Comment