Bedre selvværd
En blog om selvtillid

Hvad er forskellen på selvværd og selvtillid?

Selvværd og selvtillid er to ord, der ofte bliver byttet rundt, fordi mange mennesker regner med, at de betyder det sammen. Men i virkeligheden er der en forskel på de to ord, der er værd at lære, da det også kan give dig en bedre forståelse for dig selv. Ved at kende forskellen på selvværd og selvtillid kan du bedre genkende dine egne styrker og svagheder.

Forstå forskellen

Når man snakker om selvtillid og selvværd, er det to forskellige ting, der er tale om, og det er ikke helt irrelevant at kende til forskellen. Det kan nemlig hjælpe dig med at forstå dig selv bedre og identificere de områder, hvor du gerne vil blive stærkere.

Når man snakker om selvtillid, er det relateret til de evner man har. Når man snakker om selvværd har det noget at gøre med en selv som person, og den værdi, man selv føler, man har. De to ting behøver altså på ingen måde at hænge sammen, og man kan sagtens opleve at have høj selvtillid, men lavt selvværd eller omvendt. Selvværd er en del dybere forankret i dig som menneske og er sværere at påvirke udefra, hvor selvtillid kan forbedres ved at øve sig på specifikke ting og derfor føle, at man har stærkere kompetencer.

Forstå dit selvværd

Selvværd er enormt vigtigt at have, da det er forbundet med, hvordan du tænker på dig selv som person. Hvis du har lavt selvværd betyder det altså, at du ikke ser dig selv som værende særlig meget værd i forhold til andre mennesker, og det kan gøre det svært for dig at føle, at du fortjener særlig meget. Det kan altså være en stor hindring at have lavt selvværd, og det kan gå voldsomt ud over din daglige glæde og lykke.

Hvis du føler, du har lavt selvværd er der heldigvis nogle ting, du kan gøre for at forbedre det. Det er en god idé at komme i gang med at arbejde på dit selvværd hurtigst muligt, da et lavt selvværd kan stå i vejen for rigtig mange ting i livet. Få 7 konkrete råd til at styrke din selvværd hos Lisbeth Lysdal her. Folk med højere selvværd oplever en mindre frygt for at blive afvist og lave fejl og tør derfor oftere at kaste sig ud i nye ting. Der skal desuden ofte mindre til for, at personer med godt selvværd føler glæde og tilgiver sig selv.

Forstå din selvtillid

Som nævnt er selvtillid forbundet til dine evner. Hvis du føler dig god til en specifik ting, kan det give dig høj selvtillid i situationer, hvor denne evne skal bruges. Du kan altså have selvtillid, der varierer alt efter, hvilken situation, du er i.

Høj selvtillid betyder, at du tror på dig dine evner til at kunne tilpasse dig og løse problemer, der opstår. Det vil altså sige, at en større tro på, at du har de rette kompetencer, giver dig en højere selvtillid. Selvtilliden påvirkes i høj grad af dine omgivelser som for eksempel sociale forhold og tidligere erfaringer.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/6 (0 votes cast)

Leave A Comment