Psykoterapi til at finde tilbage på vejen eller en ny vej i livet

Psykoterapi til at finde tilbage på vejen eller en ny vej i livet

 

Langt de fleste af os starter i psykoterapi fordi der er noget som gør ondt i livet og som vi har svært ved at håndtere alene. Vi kæmper med ting som stress, angst, depression, spiseforstyrrelser, osv. Det er rigtig svære ting at være ramt af, med symptomer der er alvorlige mentalt men også ofte fysiske. Så de fleste af os starter op i psykoterapi med et ønske om at få gjort noget ved disse symptomer. Et ønske om at komme tilbage på vores planlagt vej i livet, tilbage til det vi havde før vi blev ramt. Det lykkes for de fleste at komme tilbage, men mange oplever så desværre også problemet vender tilbage og at de endnu engang må kæmpe med stressen, angsten, og depressionen. 

 

Fokuset på at få fjernet symptomerne og så ellers komme tilbage til der hvor man var, gør at vi aldrig rigtig får kigget på hvad er der i mit liv, som skaber stressen, angsten, og depressionen. Her tænker jeg på at gå dybber ind at jeg har for mange opgaver, min chef er dårlig, jeg mangler en hobby, og mere ned til hvorfor siger jeg ikke nej til de mange opgaver, hvorfor finder jeg ikke et nyt arbejde mere i overensstemmelse med hvem jeg er som person, hvem er jeg overhovedet som person, og hvad er mine personlige værdier.  

 

Mange får aldrig kigget på disse mere dybe spørgsmål i livet og arbejder hovedsageligt med hvad man kunne kalde vandret forandring og ikke en mere dyb og lodret forandring.    

 

Vandret forandring er et spørgsmål om at komme af med symptomer og komme tilbage på sporet i livet.

 

Lodret forandring er et arbejde i dybden, et arbejde med at kigge på hvad er det som gør at jeg bliver ramt af stress igen og igen. Det er ikke et spørgsmål om at komme tilbage på vejen, men et spørgsmål om at finde nye veje i livet. At komme til et sted hvor vi lever et liv mere i overensstemmelse med hvem vi er, ind hvad vi forestiller os at verden forventer af os. 

 

Det er bare sådan at vandret forandring er som oftest et lidt kortere psykototerapeutisk forløb, på 3 til 10 sessionen, mens den lodrette forandring er potentielt meget mere end det. 

 

Er man dog først begyndt, så bliver den lodrette forandring en måde at være i verden på, hvor man hele tiden kigger på sig selv, og tjekke om man nu er på rette vej eller om man skal finde en ny vej i livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *