Sådan forebygger og undgå du at få paradontose

Store ophobninger af bakterier på tænderne og i tandkødet, kan forårsage den betændelsestilstand, der hedder paradontose.

Et effektivt middel mod ophobning af bakterier er at sørge for at have en god mundhygiejne, og få fjernet tandsten, når det opstår, da bakterier har meget lettere ved at sætte sig fast på tandsten end på selve tændernes emalje.

En god og forebyggende mundhygiejne opnår man ved at børste sine tænder grundigt hver dag og ved at supplere med brug af tandtråd.

Opdager man at man har fået tandsten er det ofte en god idé at tage til tandlægen og få det fjernet med en tandrensning.

 

Sygdommen Paradontose

Betændelse i tandkødet, kan på sigt, hvis man ikke gør noget ved det, udvikle sig til sygdommen Paradontose. Og har man først fået konstateret den, er det nødvendigt at man får en paradontosebehandling.

Hører man blandt dem, der ikke går regelmæssigt til tandlægen og får et tandeftersyn, er der risiko for at man først opdager at man har fået paradontose på et så sent tidspunkt at sygdommen allerede er ganske fremskreden.

Som regel opdager man ikke at man har paradontose, da det ikke gør ondt, men når paradontosen er meget fremskredet vil tænderne begynde at blive løse, og kan til sidst blive så løse at de falder ud.

I sådanne tilfælde kan det blive nødvendigt at få indopereret et tandimplantat.

Tænderne blive løse og falder ud, fordi også kæben angribes af bakterier, som så gør at knoglemassen nedbrydes af bakterierne.

 

Regelmæssigt tandeftersyn

De fleste vil naturligvis gerne undgå at det går så vidt som til at éns tænder begynder at falde ud.

Så for at undgå dette, er det vigtigt med forebyggende behandling. Dette inkluderer god mundhygiejne med grundig tandbørstning og brug af tandtråd, samt regelmæssige tandeftersyn.

Her lyder anbefalingen fra tandlæger at man kommer til tandeftersyn 1-2 gange om året afhængig af hvilken tilstand éns tænder og mundhygiejne er i. Ved tandeftersyn tjekker tandlægen at tænder, tandkød og mundhule, er som de skal være og ikke ramt af betændelsestilstande.

Dette gør at tandlægen kan opdage begyndende paradontose og gribe ind om det skulle være nødvendigt.

 

Parodontosebehandling

Har man fået paradontose fore går behandlingen sådan at tandlægen fjerner al tandsten, renser tandkødslommer, og rodafglatter de tænder, der er ramt af paradontose.

Afslutningsvis påføres der klorhexidin gel for at dræbe bakterierne og forhindre at de kommer igen.

Det kan desuden i virkelig slemme tilfælde blive nødvendigt med en mindre kirurgisk operation, hvor rødderne renses og alt betændt væv fjernes.

Hos Tandlægerne Friheden i Hvidovre har man stor erfaring med enhver form for paradontosebehandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *