Oplever du tankemylder og uro i hverdagen?

Overvældende mange i hele verden oplever i tide og utide tankemylder og derved uro i hverdagen. Tankerne kan hurtigt blive til en ond cirkel, og hvis du kommer til at gøre for meget ved tankerne, kan du opleve at sidde fast i dem.

Et menneske tænker i gennemsnit op til 70.000 forskellige tanker om dagen. Det er potentielt set flere tanker hver eneste sekund, du er vågen. Det er ikke alle tanker, dit system gør noget ved, for det siger sig selv, at du så ikke ville kunne lave ret meget andet end at tænke tanker dagligt.

De fleste tanker dukker lynhurtigt op og forsvinder igen helt af sig selv. Det kan være flygtige spørgsmål, der egentlig ikke betyder noget vigtigt, og derfor er de også hurtigt ude af dit system igen.

Forsøg dig med afstressende muligheder

Når du oplever negativ tankemylder, er det fordi, at du kommer til at gøre for meget ved tankerne. Du tænker over dem og dyrker dem i en grad, så det har negativ påvirkning på dit liv. Når dette sker, kan du prøve at opsøge afstressende muligheder, der kan få dig til at fokusere på nogle gode ting i livet.

Du kan fx begynde at gå lange ture, hvor du forsøger at fokusere på alle de gode og dejlige ting, du kan få øje på. Dette kan fjerne fokus fra det dårlige tankemylder. På samme måde kan du prøve yoga, meditation eller løb. De er alle aktiviteter, hvor du skal fokusere, for at lykkes med dem, og det kan fungere afstressende.

Afprøv metakognitiv terapi

Hvis dit tankemylder er blevet så problematisk, at du lader dig påvirke af det i stor og negativ grad, kan du få professionel hjælp. En ekspert i metakognitiv terapi kan være med til at give dig gavnlige redskaber, der kan få dig væk fra de negative tanker.

Redskaberne kan hjælpe dig på en måde, da de går ind og arbejder aktivt med dine tanker, hvor du på denne måde har mulighed for at forhindre dig selv i at gøre mere ved tankerne, så det ikke ender med at blive en plage i din hverdag.

Anerkend og accepter dine tanker

I tråd med metakognitiv terapi lærer du nemlig, at dine mange tanker bør anerkendes og accepteres. De fleste forsøger at undgå tankerne ved at modarbejde dem, da dette kan virke som en logisk bekæmp-strategi. Er der noget, vi ikke kan lide, er vi vant til at undgå det for ikke at dyrke det.

Men her skal du i stedet lære at acceptere dine tanker og anerkende, at de dukker op. Det er en kunst at mestre, og med metakognitiv terapi kan du nå langt på din tankerejse – måske endda helt i mål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *